25.1.12

Διακοπές στη Μεσσηνία, στο Πεταλίδι




Costa Navarino



Το καλοκαίρι πήγαμε μερικές μέρες στο χωριό του Γιάννη στο Πεταλίδι. Εμείς παλιά πεταλίδια λέγαμε τα σπαζ**χίδικα παιδάκια, αλλά anyway στη Μεσσηνία, το Πεταλίδι είναι ένα χωριουδάκι λίγο έξω από την Καλαμάτα, όχι πολύ γραφικό -αλλά και πιο ελληνικό χωριό είναι πιο γραφικό από τους κατοίκους του;- πάνω στη θάλασσα πάντως.

Το Πεταλίδι είναι σε καλό σημείο στρατοπέδευσης, για να πας από Καρδαμύλη μέχρι κάτω στην Πύλο, Μεθώνη, Κορώνη κι άλλα τέτοια τουριστικά. Συμφέρει να πεταλιδιαστείς, παρόλο που δεν έχει ξενοδοχεία κτλ, αλλά μόνο ενοικιαζόμενα δωμάτια, κι ένα συγκρότημα με μπάνγκαλοους λίγο πιο έξω από το χωριό, θα σου έρθει σίγουρα φθηνότερα, συν ότι είναι και κοντά στην Καλαμάτα αν θες νάιτλάιφ. Η θάλασσα στο χωριό είναι καλή και καθαρή αλλά παίζει πολύ οικογενειακή φάση, οπότε μπορείς να πας λίγο παρακάτω, ενδεικτικά αναφέρω τα beach bar Χελώνα και Caribbean όπου έχει τζάμπα ξαπλώστρες, μουσικούλα και χαμηλές τιμές για καφέδες μπύρες κτλ. Υπάρχει και η Κιβωτός στους Χράνους αλλά η μουσική είναι ολίγο από μπουζούκι, του λάουντ και του λαϊκουριά οπότε άσ’ το καλύτερα.






Μεζεδάκια by the sea στη Βρύση του Ψεύτη



Επίσης στο Πεταλίδι έχει μίνι-σούπερ μάρκετ για προμήθειες, γαμ*το φούρνο πάνω στην πλατεία για καφέ του γκόου, τυρόπιττες και γλυκό ποντικάκι σούπερ (αυτό μου το έμαθε η ανιψιά μου), και ακριβώς δίπλα κέντρο τύπου για εφημερίδες κτλ αξεσουάρ παραλίας. Για φαγητό έχει τα πάντα, από ταβέρνα μέχρι πιτσαρία, προτείνω το μεζεδοπωλείο στη βρύση του Ψεύτη, το νερό της οποίας άσχετο αλλά βάζει κάτω το activia, οπότε αν είσαι προμπλεμάτικ σαν και μένα στις διακοπές γέμισε κάνα μπουκαλάκι, θα σου φανεί χρήσιμο σου λέω. Το Πεταλίδι όμως έχει και μπαρ άμα βαριέσαι να οδηγήσεις. Δε θυμάμαι πως το λένε, πάντως υπάρχει χρόνια τώρα άμα θες να δεις τη νεολαία του χωριού. Άμα πάλι ψήνεις γερουσία για να διασκεδάσεις, κάτσε στην πλατεία, όλα τα μαγαζιά, από την καφετερία μέχρι την ταβέρνα βγάζουν τραπεζάκια και γίνεται ένα τύπου περαντζάδα σποτ από το απογευματάκι μέχρι αργά το βράδυ.



Η παραλία της Στούπας στην Καρδαμύλη



Αν πάρεις τον παραλιακό δρόμο προς Καλαμάτα και συνεχίσεις μέχρι τέρμα –αφού ανεβοδιαβείς ένα βουνό, avoid breakfast if possible, σε καμιά ώρα και κάτι λίγο βγαίνεις Καρδαμύλη, ένα –αυτή qualifies for that- γραφικό χωριό με πύργους και πολεμίστρες, πέτρινες πλατεϊτσες και δρομάκια. Εκεί θα βρεις σίγουρα κάτι να κάνεις αλλά αν δε βαριέσαι τράβα λίγο παρακάτω ακόμη στην παραλία της Στούπας για μπάνιο σε πεντακάθαρα νερά και χρυσή αμμουδιά. Για καλό και για κακό απέφυγέ τη όμως ΣΚ γιατί ακόμα και καθημερινές το καλοκαίρι γίνεται της μουρλοκακολοίρας.

Άμα θες να τραβήξεις από την άλλη πλευρά, σε καμιά ωρίτσα από το Πεταλίδι και λιγότερο ίσως, είναι η Γιάλοβα. Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε διήμερο στη Γιάλοβα και μείναμε εκεί το βράδυ στα καταπληκτικά ενοικιαζόμενα Ελαιώνας, και οικονομικά και πολύ περιποιημένα, αξίζουν τον κόπο κι έχουν και ωραία θέα. Η Γιάλοβα έχει μια τεράστια αμμουδερή παραλία, έχει και ξαπλώστρες τζάμπα και μπιτσόμπαρο με τα όλα του. Επίσης μπορεί να χτυπήσεις και κάποιον υπερδιάσημο, λόγω Costa Navarino, εγώ τη μέρα που πήγα rumors had it ότι κυκλοφορούσε ανάμεσα μας ο Τομ Κρουζ. Ψέματα δε θα γράψω, τον έψαξα αλλά δεν τον είδα, είναι και ζουμπάς πανάθεμά τον, είδαμε όμως τη θαλαμηγό που τον μετέφερε.




Στη Βοϊδοκοιλιά με τη Βαμβακούλα



Για βράδυ η Γιάλοβα έχει μια μικρή περαντζάδα με μπαροζαχαροπλαστεία και ταβερνοφάσεις, έχει επίσης το πολύ σένιο ιταλικό εστιατόρι La Cucina. Εμείς το μάθαμε διότι δουλεύει εκεί ένας από τους πολλούς κουμπάρους της Βαμβακούλας, η οποία διακόπευε επίσης το ίδιο διάστημα στο χωριό της το Χατζί. Ωραίος χώρος, τύπου βεράντα με θέα και καλοφτιαγμένο φαγητό άμα βαρεθείς το γκρικ τάβερν στιλ.




Βοϊδοκοιλιά αρρώστια.....



Έξω από τη Γιάλοβα είναι το Costa Navarino, πήγαμε μόνο για καφέ όπως καταλαβαίνεις, εσπρέσσο φρέντο 4€, πιο φτηνός από το Grey στο Χολαργό. Καλό και καλόγουστο και κόζι με φάνηκε, αλλά κωλύομαι να το επισκεφτώ φέτος. Πολύ κοντά στο Costa Navarino είναι η φοβερή παραλία της Βοϊδοκοιλιάς η οποία μοιάζει με γαλάζια λίμνη, είναι παραδεισένια, είναι αξιοθέατο από μόνη της. Και λίγο παραπέρα, καμιά μιάμιση ώρα από το Πεταλίδι είναι η Πύλος, τα κανόνια του Ναβαρόνε και τα ρέστα, άμα φτάσεις μέχρι εκεί πρέπει να πας.

Άμα αποφασίσεις να πας καλοκαιράκι στην περιοχή, και ειδικότερα τον Αύγουστο, μπορείς να χτυπήσεις και πανηγύρι με γουρνοπούλα, μπίρα κι Έφη Θώδη ή πιο κουλτουρέ, γουρνοπούλα, μαυροδάφνη και Τσαλιγοπούλου, γουοτέβερ μην ανησυχείς δε χρειάζεται να είσαι για τα πανηγύρια ώστε να επισκεφτείς ένα!

Το σημαντικότερο ντεφό του καλοκαιριού: ζέστη και καραζέστη κι ακόμα περισσότερη ζέστη.




11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα ορθά τα έγραψες πλην:
α.Ένα από τα ΤΕΣΣΕΡΑ χωριά του Γιάννη,
β.του Χατζή (γενική τύπου Γουδή)

Κατά τα λοιπά η περιοχή σας ευγνωμονεί για το προμόσιον.

viki vale είπε...

Ποιος είναι ο Χατζής;

Ανώνυμος είπε...

Αξιωματικά θα έπρεπε να είναι ο Κώστας Χατζής http://www.youtube.com/watch?v=6S5-OurQdos&feature=youtube_gdata_player
Αλλά μάλλον θα είναι κάποιος που χε πολλά χωράφια στην περιοχή.

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετική η περιγραφή Βικούλα, εχει πέσει πολύ διαφήμιση για τη Μεσσηνία, και ειδικά για το Πεταλίδι......!!
Επίσης, ο ξάδερφος του κουμπάρου που ειναι και ιδιοκτήτης του La cucina, θα σε ευγνωμονεί...!
By the way, ετσι για την ιστορία, το χωριό λέγεται Χατζής (αρσενικό) που σημαίνει προσκυνητής (ονομασία που κατα πασα πιθανότητα δόθηκε στη διάρκεια της τουρκοκρατίας)
ΜΒ

Ανώνυμος είπε...

Google search "la cuccina γιαλοβα" - αν συνεχίσει έτσι μέχρι το καλοκαίρι ζητα του free dinner για το προμο.

viki vale είπε...

Ωραία, τα μάθαμε όλα λοιπόν!

Ανώνυμος είπε...

πολυ ωραια περιγραφη, εχω τον φουρνο στην πλατεια που εγραψες, ευχαριστουμε για τα καλα σου λογια,πως μπορω να κανω like στν αναρτηση σου να το ανεβασω στο facebook?

viki vale είπε...

http://www.vikihmvale.blogspot.com/2012/01/blog-post.html

το λινκ του ποστ, ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Μη πατε στη ταβερνα "η βρυση". Πηγαινα χρόνια και σημερα που ξανα πηγα το φαει ειναι απαραδεκτο. Δε φαγαμε τιποτα. Ολα απο κατάψυξη, τιποτα φρέσκο, καναμε παραπονα και ηταν αγενής απέναντι μας. Ειπαν να μη ξανα πατήσουμε. Ειναι τροπος αυτός να μιλας σε πελατες?! Το έχουν παρει ξενοι, δυστυχώς δεν είναι οι ελληνες οι παλιοί που τοχαν και το φαει τρωγόταν. Μη παθετε τιποτα.. οσοι πηγαίνουν ειναι γιατι δε το ξέρουν. Καλύτερα να κλείσει το μαγαζί παρα να παθετε καμια δηλητηρίαση!

Ανώνυμος είπε...

DO NOT GO TO THIS TAVERN IN PETALIDI!!!!! The worst food ever!!! It was all frozen, tasteless, and when we complained they were very rude to us snd told us that if we don't like it we should go back. Let's hope that we don't get any food poisoning!!!!

Ανώνυμος είπε...

and told us*
shouldn't go back*